Pamätník sv. Cyrila a sv. Metoda je aj v maďarskom Zalaváre

28.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR)- Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti uvádza prehľad domácich i zahraničných pamätníkov venovaných pamiatke osnovateľov nášho písomníctva.
Pamätník sv. Cyrilovi a sv. Metodovi sa nachádza aj v Maďarsku, v areáli dlhoročného archeologického výskumu neďaleko mesta Zalavár, desať kilometrov juhozápadne od jazera Balaton. V minulosti tam bolo sídlo veľkomoravských kniežat Pribinu a Koceľa, Blatnohrad. Názov dostalo podľa lokality, pretože ho z bezpečnostných dôvodov postavili uprostred veľkých močarísk. V roku 867, za vlády kniežaťa Koceľa, v ňom sv. Cyril a sv. Metod prežili pol roka počas púte do Ríma na audienciu k pápežovi.
Preto má pamätník na tomto mieste historické opodstatnenie. Vytvorili ho vo forme betónového obelisku s podstavcom. Do oblých priehlbín, tzv. niké, sú z dvoch strán osadené samostatné bronzové sochy svätcov. Postavy bratov sú spodobené v mníšskom habite, so žehnajúcim gestom pravej ruky a s roztvorenou knihou v ľavej ruke. Na dvojstránke dobovej knihy, inkunábuly, sú vybrané písmená hlaholskej abecedy. Na tretej strane pamätníka je v cyrilike napísaná táto myšlienka: "Oheň vyskúša zlato a striebro a človek umom odsekne lož od pravdy." Štvrtá strana v maďarčine uvádza, že o postavenie pamätníka sa zaslúžila Univerzita E. Loránda v Budapešti, Zalánska župa a Bulharsko.
 

Vyberte región